Anticonceptie

Vanaf februari 2022 bieden we een anticonceptiespreekuur aan en kun je bij ons een spiraal laten plaatsen. Laura van den Broek (BIG 79911692303), is bevoegd en bekwaam om alle typen spiralen, die hieronder worden besproken, te plaatsen.

groen beeldmerk

Een spiraal

Een spiraal is een vorm van anticonceptie. Het is meestal een buigzaam, kunststof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. In het geval van de Ballerine is het spiraal bolvormig Het spiraal is een van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn. Bovendien is een spiraaltje veilig te combineren met borstvoeding.

Elk spiraal kun je een aantal jaren laten zitten; dit wisselt per type spiraal. Uiteraard kan je de spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Overzicht spiralen

Koperspiraal (hormoonvrij)

Een koperspiraal is hormoonvrij en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Er vindt géén abortus plaats, zoals vroeger gedacht werd.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Koperspiralen hebben als bijwerking dat je er iets (10%) meer van gaat menstrueren. Dit kan betekenen meer bloedverlies of meer dagen. Ook kun je (vaak tijdelijk) wat meer krampen tijdens je menstruatie ervaren. Lees de bijsluiters van de T-safe en Multi-Safe (short) voor alle mogelijke bijwerkingen.

Soorten koperspiraal

Leeg laten

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en als enige spiraal geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het T-Safe spiraaltje is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland. De T-Safe spiraal is de eerste keus binnen de koperspiralen.

Het Multi-Safe (short) koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. De short variant is vanwege de kleine afmeting geschikt voor de kleinere baarmoeder.

Koperspiraal als noodanticonceptie

Een koperspiraal is werkzaam vanaf het moment van plaatsing en werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraal zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

Kosten koperspiraal

Als je 21 jaar of ouder bent, wordt anticonceptie soms vergoed met een aanvullende verzekering. Er dient dan een recept te worden voorgeschreven door ons. Het T-Safe spiraaltje kost ongeveer €80 en de Multi-Safe (short) ongeveer €60.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel af en dit zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Tevens wordt door de afgifte van levonorgestrel in de baarmoeder de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraal een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Soorten hormoonspiraal

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena (of Levosert) en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte en de hoeveelheid hormonen: de Kyleena is iets kleiner dan de andere twee hormoonspiralen en geeft wat minder hormonen af. Alledrie de spiralen zijn even betrouwbaar als het gaat over anticonceptie. De Mirena en Levosert kunnen 6 jaar blijven zitten, de Kyleena 5 jaar.

Let op: het hangt af van je zorgverzekeraar of je een Mirena spiraal ontvangt of een Levosert spiraal. Beide hebben dezelfde hoeveelheid hormonen, maar worden door een ander farmaceutisch bedrijf gemaakt. Enkele verzekeraars hebben voorkeur voor de Levosert vanwege de iets lagere kosten. In dit geval wordt de Mirena niet vergoed door hen.

Hormoonspiralen hebben als bijwerking dat je er minder van kunt menstrueren en ongeveer 30% van de vrouwen zelfs helemaal niet meer. Ongeveer 20-30% heeft juist wat tussentijds bloedverlies (spotting). Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, verminderd libido en stemmingswisselingen. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van alle bijwerkingen.

Kosten hormoonspiraal

Als je 21 jaar of ouder bent, wordt anticonceptie soms vergoed met een aanvullende verzekering. Er dient dan een recept te worden voorgeschreven door ons. Het Mirena of Kyleena spiraal kost ongeveer €150. Het Levosert spiraal kost ongeveer €147.

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!