Begeleiding tijdens de bevalling

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, begeleiden wij je bevalling. Dat wil zeggen; de verloskundige die dienst heeft op dat moment.

Wanneer je belt, omdat de bevalling begonnen is, zullen wij je telefonisch een aantal vragen stellen om de situatie in beeld te krijgen. In overleg met jullie spreken we af wanneer we bij jullie thuis langs komen. Soms is dat gelijk, soms is het beter nog wat langer af te wachten.

groen beeldmerk

Huisbezoek

Bij een huisbezoek is het eerste dat we doen de weeën observeren. Daarna doen we enkele controles; we meten eenmalig (bij het eerste huisbezoek) je bloeddruk, we bepalen de ligging van het kind door aan je buik te voelen en we luisteren naar zijn of haar hartje. Als het zinvol is, doen we ook inwendig onderzoek om de ontsluiting te bepalen.

Na alle onderzoeken overleggen we met jullie over de volgende stap. Afhankelijk van de bevindingen spreken we een volgend huisbezoek op een bepaalde tijd af, gaan we met jullie richting het ziekenhuis en in sommige gevallen spreken we af wanneer jullie opnieuw telefonisch contact moeten opnemen.

Thuisbevalling

Als je thuis wil bevallen, zullen we op een bepaald moment niet meer weggaan. We bellen dan de kraamzorg om ons te assisteren tijdens de bevalling en zetten spullen klaar.

Ziekenhuisbevalling

Als je ervoor gekozen hebt om in het ziekenhuis te bevallen, gaan we samen op tijd die kant op. Jullie krijgen een kamer aangewezen waar je de gehele bevalling zult verblijven. De verloskundige, die je bevalling begeleidt, is altijd in de buurt. Ze is op de kamer zelf aanwezig of in de buurt van de afdeling, als je bijvoorbeeld wat meer rust wil.

Toch een overdracht naar de gynaecoloog...

Tijdens een bevalling zijn wij continu bezig om te controleren en in te schatten of alles naar wens en zonder problemen verloopt. Als we twijfels ergens over hebben of er ontstaat een medische reden om over te dragen aan de gynaecoloog, zullen we dit altijd met jullie bespreken. Als we thuis zijn, betekent dat dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal kan dit gewoon met eigen vervoer, maar als het nodig is roepen we een ambulance op.

Soms wordt het onverwachts spannend tijdens een bevalling. Als dit thuis gebeurt zijn we goed uitgerust om adequaat te kunnen handelen; zo hebben we bijvoorbeeld een zuurstofset en diverse medicatie bij ons en kunnen we een knip zetten. In het ziekenhuis roepen we meestal extra hulp in van andere zorgverleners op de afdeling.

Persen

Wanneer je 10 cm ontsluiting, oftewel volledig ontsluiting, hebt bereikt mag je gaan persen. De verloskundige zal dan aan je uitleggen wat er van je wordt verwacht. Soms is het best even lastig omschakelen van zuchten naar persen, maar dat is niet erg. Als de kleine geboren is, leggen we hem of haar bij mama op de borst. Enkele minuten later wordt er een klem op de navelstreng gezet en mag iemand, meestal de partner, de navelstreng doorknippen. 

Na de bevalling

Als je eenmaal bevallen bent, moeten er nog een aantal belangrijke dingen gebeuren. Als de navelstreng is doorgeknipt, laten we zo snel mogelijk de placenta (moederkoek) geboren worden. Deze wordt vervolgens op een aantal punten gecontroleerd en als je wil, laten we jullie de placenta nog even zien.

Er moet ook altijd even gecontroleerd worden of er gehecht moet worden. Als je een knip hebt gehad, moeten we altijd hechten. Daarnaast moet de kleine nagekeken worden en willen we graag het geboortegewicht en de temperatuur weten. Ook krijgt de kleine vitamine K; dit is om de bloedstolling te ondersteunen gedurende de eerste week. 

Als de bevalling zonder complicaties is verlopen en er zijn verder geen bijzonderheden, mag je vrij snel na de bevalling weer naar huis. Meestal binnen twee tot vier uur. 

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!