Miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Een miskraam is een vaak voorkomend en natuurlijk verschijnsel: bij tenminste één op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. Bijna altijd wordt een miskraam veroorzaakt door een fout die ontstaat bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Het vruchtje is daardoor niet levensvatbaar. Eén keer een miskraam betekent doorgaans geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Bij drie of meer miskramen achter elkaar is de kans op een miskraam wel hoger. Het is belangrijk om te weten dat je een miskraam niet kunt tegengehouden of voorkomen.

groen beeldmerk

Vergiet en watermethode

Sommigen vinden het geen fijn idee als het vruchtje in het toilet beland als je het verliest. In dat geval kun je door een vergiet plassen. Op die manier kun je een stolsel/vrucht(zak)je opvangen en bekijken. Twijfel je of je het vrucht(zak)je verloren hebt, mag je ons gerust een foto mailen, zodat we ernaar kunnen kijken (info@verloskundigcentrumraak.nl).

De watermethode biedt je de mogelijkheid om het vruchtje/kindje goed te kunnen zien, zodat je er afscheid van kunt nemen. Daarvoor doe je het vruchtje/kindje (met of zonder vruchtzak) in een glazen bak met koud kraanwater. Je kunt er ook mooie foto’s van maken, als je daar behoefte aan hebt. Als je het wat langer in water wil houden, dan kan dat, maximaal een week. Ververs dan wel elke dag het water. Als je er meer over de watermethode wilt lezen of foto’s wilt bekijken, kijk dan op www.watermethode.nl.

Verschillende vormen van miskramen

Bij een normale zwangerschap wordt een vruchtzak aangemaakt met daarin een embryo. Bij een zeer vroege miskraam (blighted ovum) is al vroeg in de zwangerschap de groei gestopt en is er geen embryo ontwikkeld. Op de (inwendige) echo is dan alleen een vruchtzak zichtbaar. Bij een iets latere miskraam (missed abortion) is de groei verder gekomen en een embryo zichtbaar door middel van een (inwendige) echo. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van miskraam kunnen ongemerkt verlopen, of soms gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

Gaat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijven en opent de baarmoedermond zich, dan ontstaat krampende pijn en bloedverlies. De kans dat de zwangerschap eindigt is dan zeer groot. Is het zwangerschapsweefsel volledig uit de baarmoeder gedreven dan verdwijnt de pijn en het bloedverlies en sluit de baarmoedermond zich weer. Soms blijft er echter nog weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Verloop spontane miskraam

De baarmoeder trekt samen om ervoor te zorgen dat het zwangerschapsweefsel naar buiten wordt geduwd. Dit voelt als (flinke) buikkrampen. Daarnaast is er sprake van ruim helderrood bloedverlies. Meestal zakt de buikpijn weg, nadat je het zwangerschapsweefsel verloren hebt en het bloedverlies wordt dan vergelijkbaar met een menstruatie.

Daarnaast kun je door zwangerschapsverlies veel verschillende emoties gaan. Gevoelens van verdriet, leegte, schuld, boosheid, teleurstelling en ongeloof zijn veelvoorkomend en erg begrijpelijk. Probeer erover te praten met iemand die je begrijpt en steunt, zoals je partner, een familielid of een vriend(in).

Beleid bij bevestiging van een niet-vitale zwangerschap

Als met een echo een niet-vitale zwangerschap is vastgesteld, wordt in eerste instantie afwachten geadviseerd. We zien vaak dat binnen één tot twee weken na de echo je lichaam alsnog een miskraam op gang brengt. Een spontane miskraam geeft de minste kans op complicaties. Als afwachten niet het gewenste effect heeft, wordt je voor een consult naar de gynaecoloog verwezen. Hij of zij zal de opties medicatie en een curettage met je bespreken.

Afwachten; meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Als de baarmoeder schoon is, verdwijnt de pijn snel. Ook het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.

Afwachten kan medisch geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan het emotioneel zwaar zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.

Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog medicatie of een curettage nodig.

Medicatie; als afwachten geen effect heeft gehad, kan in de meeste gevallen een miskraam worden opwekt door middel van tabletten. Overleg met de gynaecoloog of dit mogelijk is.

Risico’s: soms wordt de baarmoeder niet geheel schoon en is alsnog een curettage nodig.

Curettage; bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose plaatsvinden of onder lokale verdoving, afhankelijk van het ziekenhuis.

Risico’s: een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium. Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen, maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!