Omgaan met pijn

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken, zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Maar wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.

groen beeldmerk

Pijnbehandeling zonder medicijnen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. Zoek afleiding, bijvoorbeeld door tv te kijken, te lezen of muziek te luisteren. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een massage van je partner of door een geurkaars aan te steken. Rust tussen de weeën uit en wissel regelmatig van houding. Denk positief; elke wee is er eentje minder. Zorg ervoor dat je het aangenaam warm hebt. Warmte helpt sowieso vaak goed om te ontspannen; probeer eens een kruik tegen je buik of onderrug. Een douche of bad nemen is ook een optie. En blijf altijd rustig ademhalen.

Naast ontspanningstechnieken zijn er ook methoden zonder pijnstilling die je helpen om met de pijn om te gaan. Denk hierbij aan de geboorteTENS, accupunctuur of accupressuur.

Pijnbehandeling met medicijnen

Voor pijnbehandeling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en daarom moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling steeds worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten gehouden worden. De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar. Er zijn verschillende soorten pijnstilling, die allemaal anders werken: de ruggenprik, het pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine. Lachgas is in onze regio (nog) niet beschikbaar. 

Niet elke vorm van pijnstilling is in ieder ziekenhuis te krijgen. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat waar beschikbaar is:

Amphia ziekenhuis te Breda: ruggenprik, pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine.

Beatrixziekenhuis te Gorinchem: ruggenprik en injecties met pethidine.

Jeroen Bosch ziekenhuis: ruggenprik, pijnpompje (remifentanil) en injecties met pethidine.

Wil je meer weten of pijnbehandeling met of zonder medicijnen, ga dan naar deverloskundige.nl. Hier kun je meer lezen over hoe de verschillende methodes werken en wat de voor- en nadelen zijn. Bovendien staan er ook nog handige filmpjes op de website.

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!