Plaatsing spiraal

Bij Verloskundig Centrum Raak kun je terecht voor zowel het plaatsen van een spiraal naar keuze, als voor het verwijderen of wisselen van een spiraal. De spiraal hoeft hiervoor niet bij ons geplaatst te zijn. 

groen beeldmerk

Keuze spiraal

Het is belangrijk om je goed in te lezen en/of je goed te laten informeren als het gaat om je keuze voor een spiraal. Wellicht heb je duidelijke wensen, heb je bijwerkingen of contra-indicaties bij andere vormen van anticonceptie of bevalt een ander type spiraal niet zo goed. We nemen je wensen en vragen mee in een passend advies, waarbij je uiteindelijk zelf kiest voor welk spiraal je wil gaan. Je kunt onder ‘soorten spiralen’ alvast lezen welke typen spiralen er zijn.

Spiraalplaatsing

De afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten. Je gaat liggen op onze onderzoeksbank met je benen in de beensteunen. Met een kunststof speculum (eendenbek) brengen we de baarmoedermond in beeld en meten we de lengte van de baarmoeder op. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, dat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren pijnstilling in te nemen (2 x Aleve Feminax 275 óf 400mg ibuprofen óf 1000 mg paracetamol) in te nemen. Indien gewenst kunnen we bij de plaatsing een verdovende spray gebruiken, waardoor je minder voelt. Na de plaatsing wordt d.m.v. een inwendige echo beoordeeld of het spiraal goed is geplaatst. 

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan iets open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden vergoed door de zorgverzekeraars. Er geldt geen eigen bijdrage of eigen risico. 

Anticonceptie voor vrouwen wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering:

Als je 21 jaar of ouder bent, worden de kosten voor anticonceptie soms vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Neem contact op met je zorgverzekeraar als je meer informatie wil over de vergoeding van anticonceptie binnen je eigen zorgverzekering. 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Tijdens de nacontrole wordt wederom met een inwendige echo beoordeeld of het spiraal nog goed zit. Bij twijfel wordt ook met een speculum (eendenbek) gekeken. 

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kun je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Het is ook mogelijk gelijk een nieuw spiraal te plaatsen in diezelfde afspraak. 

Vragen of afspraak inplannen?

Voor het maken van een afspraak voor een spiraalplaatsing, kun je gerust contact met ons opnemen. Ben je er nog niet helemaal uit welk spiraal je wenst, dan denken we graag met je mee. Als je bij ons een afspraak maakt voor het plaatsen van een spiraal, zullen wij zorgen voor een recept voor het gewenste spiraal. Tevens ontvang je per mail een voorbereidingsbrief.

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!