Prenatale screening

Prenatale screening is het onderzoek naar chromosomale en structurele aangeboren afwijkingen tijdens de zwangerschap. Chromosomale afwijkingen zijn afwijkingen in de chromosomen (DNA) van de baby. Structurele afwijkingen zijn afwijkingen in de organen en bouw van het lichaam.

groen beeldmerk

Counselingsgesprek

Aan het begin van de zwangerschap bieden we je een gesprek aan om uitleg te geven over prenatale screening; onderzoeken die je tijdens de zwangerschap kunt laten doen. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Om een juiste keuze te kunnen maken is het wel belangrijk dat je alle informatie over deze onderzoeken krijgt. Dit doen we tijdens een zogenaamd counselingsgesprek.

Bij het counselingsgesprek krijg je informatie over:

Prenatale screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom door middel van de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). (Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier).

De 13 wekenecho, waarbij bekeken wordt of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Je kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt. (Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier).

De 20 wekenecho, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, waarbij (nogmaals) bekeken wordt of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. (Folder RIVM inclusief vertalingen in diverse talen, klik hier).

In de folders wordt duidelijk uitgelegd wat de onderzoeken inhouden, wat voor uitslag volgt en wat ze eventueel kosten. Verder wordt ook toegelicht welke mogelijkheden tot vervolgonderzoek er zijn, als er verdenkingen zijn voor (chromosomale) aandoeningen of afwijkingen. 

Een goede website om je voor te bereiden op het counselingsgesprek is www.pns.nl. Op deze website vind je naast informatie ook een keuzehulp, als je het lastig vindt om een beslissing te nemen of je prenatale screening wenst. 

Wij staan voor je klaar!

Bel of mail ons gerust als je je aan wil melden, als je vragen hebt of als je een afspraak wil inplannen voor een pretecho.

Maak je je zorgen, is je bevalling begonnen of is er sprake van spoed, bel dan direct.

BEL ONS:
0162 – 748 345

MAIL ONS:
info@verloskundigcentrumraak.nl

Bij spoed direct bellen, nooit mailen!